Sušená račata s kapary

20. prosince 2016 v 22:13 | Aideen |  Hand made Ostatní
Sušená rajčata miluju. Ujedla bych se jich. A protože věřím, že i zbytek mé rodiny si na této lahůdce pochutná, rozhodla jsem se je připravit doma. A naštěstí se povedlo, i když respek tu byl. Nejedná se o nic složitého, hodně vám ušetří, pokud vlastníte sušičku na ovoce. Pokud ne, postačí i horkovzdušná trouba, jen se prodlouží doba sušení.





Potřebujeme:
- 3 kg masitých zralých rajčat
- 1 sklenička kapary
- 1 l oleje nejlépe řepkového (raději si připravíme víc, záleží hodně na skleničkách)
- koření dle našeho výběru (já dala oregano, sušený česnek, bazalku a provensálské koření)
- balzamikový ocet


Rajčata jsem omyla a nakrájela na plátky. Na plechy jsem si dala špejle (pokud máte mřížku, tím líp, já bohužel ne) a na ně kladla rajčata tak, aby se nedotýkaly plechu, ale aby tzv. luftovaly i ze spodu. Zkrátí se tak doba sušení.

Vše jsem posypala kořením a dala do trouby sušit přes noc na cca 12 hodin na horkovzduch na 70 stupňů. Aby trouba větrala, dala jsem pro mezírku do dveří utěrku. Je důležité, aby se vlhkost dostávala ven a necirkulovala nám v troubě.

Po usušení jsem je přendala do mísy, přisypala okapané kapary, zakápla balzamikovým octem pro chuť a zamíchala spolu s trochou oleje. Můžeme je i chvíli nechat odležet, doporučuju tak 15 minut.

Rajčata vrstvíme do sklenic, ale ne zase moc, aby se nám mezi ně dostal hezky olej, kterým sklenice zalejeme až po vrch, aby byla rajčata přikrytá. Nejlepší je, když olej necháme dojít skoro k varu, pak stáhneme z plotny, necháme 5 minut stát a rajčata zalejeme právě olejem horkým.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama